torstai 11. syyskuuta 2008

Opettajien älykkäät verkostot

Näppituntuma on nyt tutkimuksella osoitettu oikeaksi:
Essi Ryymin väitöskirjassa: Teachers' Intelligent Networks. Study on Relationship-based Professional Development supported by Collaborative Learning Technologies (Opettajien älykkäät verkostot. Tutkimus vuorovaikutussuhteisiin perustuvasta, yhteisöllisellä teknologialla tuetusta ammatillisesta kehittymisestä) - selvitetään opettajayhteisön sisäisiä tietämyksen jakamisen verkostoja, jotka liittyvät tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön, erityisesti verkko-oppimisen, omaksumiseen ja opettajien ammatilliseen kehittymiseen. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään mitkä tekijät opettajayhteisössä tukevat tai haastavat opettajien työelämässä tapahtuvaa ammatillista kehittymistä.

Tutkimustulosten mukaan opettajayhteisössä oli muutamia keskeisiä toimijoita, jotka dominoivat sekä teknisen että pedagogisen tietämyksen jakamista ja joiden puoleen heidän kollegansa aktiivisesti kääntyivät tietoa etsiessään. Keskeisten toimijoiden verkostot käsittivät sekä työyhteisön sisäisiä että ulkopuolisia vuorovaikutussuhteita ja sisälsivät ihmisten lisäksi erilaisia työvälineitä ja medioita.

Lisäksi ilmeni, että jotkut opettajat, jotka olivat sosiaalisen vuorovaikutuksen verkostoissa keskeisiä, saattoivatkin samanaikaisesti olla tieto- ja viestintätekniikan tietämyksen jakamisen verkostoissa reuna-alueilla. Toisaalta tieto- ja viestintätekniikan keskeiset toimijat eivät välttämättä olleet yhteisönsä sosiaalisesti keskeisimmät opettajat.

2 kommenttia:

Heli Mattila kirjoitti...

Nyt on pakko kysyä mielipidettäsi: Löydätkö meistä SAMKin verkko-opettajista, jotka ilmeisesti tunnet aika hyvin, samat tyypit?

Heli

Kirsti kirjoitti...

Jep, löytyy ja se oikeastaan yllätikin tässä tutkimuksessa, en ollut koskaan ajatellut asia tuolta kannalta. - Nyt ehkä jatkossa tulen toimimaan hieman toisin, jotta saisin ne sosiaalisessa keskiössä olevat myös tietotekniikan käyttäjäkeskiöön.

En ole vielä perehtynyt väitöskirjaan kokonaisuudessaan, toivottavasti sieltä saa jotain työkaluja.